Suomen tulisi kokeilla vähemmistöhallitusta

Viime viikolla eronnut hallitus ja viimein virallisesti kaatunut sote- ja maakuntauudistus osoittavat, että nykyisellä hallintotavalla Suomessa ei kyetä tekemään suuria uudistuksia. Sote-uudistuksen valmistelussa epäonnistuivat niin Sipilän kuin Kataisenkin hallitukset. 2015 edellisen sote-mallin kaatuessa ja Sipilän hallituksen tullessa valtaan uudistusta lähdettiin viemään täysin eri suuntaan kuin aiemmin. Luultavasti sama on edessä ensi syksynä, kun uusi hallitus lähtee taas viemään omaa sote-malliaan ja maakunnat haudataan.

Miten saisimme lisää vaalikaudet ylittävää yhteistyötä? Tämä kysymys ei kosketa ainoastaan sote-uudistusta vaan kaikkia muitakin isoja kysymyksiä kuten ilmastonmuutoksen haittojen torjuntaa. Hallintojärjestelmän tai eduskuntainstituution muuttaminen olisi erittäin haastava ja hidas prosessi, minkä lopputuloksesta ei olisi kunnollista varmuutta. On kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, joita voimme lähteä toteuttamaan heti. Eräs näistä on vähemmistöhallitus, jota pitäisin ehdottomasti kokeilemisen arvoisena.

Mitä etuja vähemmistöhallitus toisi? Kun hallituksella ei olisi enemmistöä, se joutuisi ottamaan päätöksissään huomioon myös opposition kannan ja houkuttelemaan ainakin yhden oppositioryhmän taakseen. Tämä toisi myös oppositiopuolueille kannustimen esittää vaihtoehtoja, joilla pystyttäisiin tukemaan hallituksen esityksiä. Nykyisellään oppositiolla ei tänä kannustinta ole, kun se tietää, ettei hallituksen tarvitse kuunnella sitä. Näin ollen opposition rooli on nykyisellään toimia pelkästään hallituksen vahtikoirana ja vastavoimana.

Merkittäviä etuja tulisi myös vaalikausien väliseen yhteistyöhön. Yleensä suurin hallituspuolue kärsii aina seuraavissa vaaleissa tappion ja oppositiopuolueet nostavat kannatustaan. Uuden vaalikauden hallitus koostuu pääsääntöisesti eri puolueista kuin edellinen. Uuden hallituksen olisi kuitenkin helpompi jatkaa edellisen hallituksen alulle panemia hankkeita, kun uudet hallituspuolueet olisivat oppositiossa ollessaan jo päässeet vaikuttamaan enemmän. Puolueet tietävät tämän ja näin niiden kannattaisi oppositiokaudellaan pyrkiä kehittämään hallituspuolueiden esityksiä. Lopputuloksena vaalikausien yli menevää yhteistyötä saataisiin lisättyä.

Muistin virkistämiseksi naapurimaassamme Ruotsissa hallitusneuvottelut kestivät pitkään ja maa oli monta kuukautta ilman toimintakykyistä hallitusta. Mekin tiedämme jo nyt, että seuraavat hallitusneuvottelut eivät tule olemaan helpot. Miksei siis pidettäisi vaihtoehtoa auki vähemmistöhallitukselle? Toimiva vähemmistöhallitus on monin verroin parempi vaihtoehto kuin väkisin kasaan kyhätty enemmistö.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here