Tunnistetaan ongelmat – työmarkkinat on uudistettava

Meidän tulisi ehdottomasti saada uudistettua työmarkkinoitamme. Mikäli saamme työllisyyttä parannettua, se helpottaa kansantalouden tervehtymisen kautta monien muidenkin isojen kysymysten ratkaisua. Luvut kertovat karua kieltä, sillä esimerkiksi huhtikuussa työttömyysasteemme oli 8,6%1). Vertailun vuoksi Ruotsissa vastaava luku oli 6,5%2). Näin on siitä huolimatta, että Ruotsi on ottanut turvapaikanhakijoita huomattavasti meitä enemmän. Työmarkkinoiden rakenteessa merkittävä ero meidän ja Ruotsin välillä on se, että meillä työehtosopimukset ovat yleissitovia, kun taas Ruotsissa eivät.

Työntekijän palkkaamisesta tulisi tehdä helpompaa. Työehtosopimusten ollessa yleissitovia työnantaja ja työntekijä eivät voi poiketa niissä määritellyistä ehdoista, vaikka eivät edes kuuluisi ammattiliittoon. Tämä jo yksistään ajatuksena tuntuu sopimusvapautta rajoittavalta, mutta ymmärän, että tälle toimintamallille on aikanaan saattanut olla vahvat perusteet. Niistä ajoista työmarkkinat ovat kuitenkin muuttuneet merkittävästi.

Tänä päivänä työnantajilla sekä työntekijöillä on myös toinen vaihtoehto – tehdä työnsä ulkomailla. Moni osaava henkilö onkin todennut järkevämmäksi vaihtoehdoksi lähteä luomaan uraa muualle. Vaihtokauppana meille tulevan ulkomaalaistaustaisen väestön voi olla todella hankalaa työllistyä jäykkien työehtojemme vuoksi. Uskon, että koko maahanmuuttokeskustelua olisi huomattavasti mielekkäämpää käydä, mikäli takaraivossa olisi tieto hyvin toimivista työmarkkinoistamme.

Usein kuulen sanottavan, että “maahanmuuttajat tulevat tänne vain elätettäväksemme” tai “maahanmuuttajat vievät meidän työpaikat”. Huoli on täysin aiheellinen ja oikeutettu, mutta ratkaisuehdotusten sijaan joudun seuraamaan liberaalien ja konservatiivien välistä kilpailua siitä, kumpi onnistuu paikkaamaan vuotavan lasin laastarilla. Parempaan lopputulokseen päästäisiin, kun koko lasi vaihdettaisiin uuteen.

Tosiasiassa mikäli työmarkkinamme toimisivat paremmin, riittäisi työtä sekä nykyisille työttömille että maahantulijoille. Ja työ on se, mitä tämä maa tarvitsee. Onhan meillä hoidettavana suurempien ikäluokkien eläkkeet (sekä maksettava osa köyhempien EU-maiden kuluista).

Työmarkkinat uudistaaksemme tarvitsemme mukaan niin poliittisen kentän molemmat laidat kuin elinkeinoelämän ja ammattiyhdistysliikkeen. Uudistuksesta hyötyisivät niin työttömät lisääntyneenä työpaikkojen tarjontana, työnantajat pienempinä palkkauskuluina kuin myös valtio parantuneina verotuloina sekä alentuneina työttömyysetuuskuluina. Tiedän, että meillä riittää tässä maassa asiantuntemusta toteuttaa järkevä uudistus.

Tämä olisi niin tärkeä uudistus, että se tulisi toteuttaa pikimmiten. Parantuneen työllisyyden vaikutukset kansantalouteen tulisivat olemaan niin merkittävät, että sen jälkeen muutkin isot kysymykset, kuten maahanmuuttopolitiikka, olisivat paljon helpompia ratkaista.

1) 23.5.2018 Työttömyys laski huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna

2) Ruotsi – Työttömyysaste

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here