Hunnuttaminen ei edusta eurooppalaisia arvoja

Viime perjantain Yleisradion jälkiviisaissa käytiin keskustelua burkan käytöstä Suomessa ja yleisesti Euroopassa. Musliminaisten kasvojen peittämistä puolusti erityisesti Maryan Abdulkarim vedoten eurooppalaisiin arvoihin pukeutua miten ja millä tahansa tavalla. Olemme vahvasti tästä eri mieltä, koska myös niin kutsutut ”eurooppalaiset arvot” rajaavat ja poissulkevat sellaisia arvoja, jotka ovat vapauden ja demokratian kanssa ristiriitaisia.

Ehkä Abdulkarim ei ole huomannut eurooppalaisten arvojen pohjautuvan Euroopan juutalaiskristilliseen arvopohjaan, minkä merkityssisältö puolestaan laajeni valistuksen seurauksena ja on aina näihin päiviin asti taannut vahvat yksilönvapaudet jokaiselle Euroopassa asuvalle henkilölle. Oikeus elämään, vapauteen ja onnen tavoitteluun ovat eurooppalaisen kulttuuripiirin keskeisiä periaatteita.

Burkan ja kasvoja peittävien huntujen käyttö eivät kuitenkaan edusta eurooppalaisuutta sen perinteisessä merkityksessä. Islamilaisessa kulttuuripiirin perintönä naisten kasvojen ja ruumiin peittäminen ei viesti vapautta, vaan kontrollia. Äärimmäisen patriarkaaliset rakenteet Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan islamilaisissa maissa heikentävät naisten oikeutta olla oma itsensä myös pukeutumisen merkeissä.

Mielestämme on perin kummallista nähdä vapautena sellaiset uskontoon ja kulttuuriin liittyvät piirteet, jotka eivät edistä maahanmuuttajataustaisten kotoutumista, vaan pikemminkin identifioitumista omaksi ryhmäkseen. Kasvojen peittäminen ei myöskään edesauta muslimitaustaisten naisten työllistymistä ja kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomalaiseen kuin eurooppalaiseen kulttuuriin kuuluu vahva yksilönvapaus päättää omasta pukeutumisestaan. Burkan käyttö ei edistä tätä vapautta, koska burkan olemassaolon perusteet johtuvat vapautta rajoittavista alkuperusteista. Eurooppalaiseen kulttuuripiirissä ihmisten kohtaaminen tapahtuu kasvokkain, ei kasvoja peittämällä.

Haluamme jatkossa nähdä Suomen, joka tunnistaa ja tunnustaa eri kulttuurien arvokkuuden, mutta tekee myös rajavedon siihen, mikä ei ole hyväksyttyä tai toivottavaa suomalaisessa ympäristössä.

2 KOMMENTIT

 1. “Kasvojen peittäminen ei myöskään edesauta muslimitaustaisten naisten työllistymistä ja kiinnittymistä suomalaiseen yhteiskuntaan.”

  Ehkäpä tuo ei ole näillä aikomuksenakaan. Yhteiskunta (eli veronmaksaja) huolehtii elättämisestä ja palveluista, ja muuta ei tarvitakaan.

  Suosittelen lukemaan ao gradun. Se kertoo erinomaisesti, miten suomalainen yhteiskunta ylläolevaa tehdessään mahdollistaa myös rinnakkaisyhteiskunnan synnyn.
  https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/38326/Gradu_Nuutila.pdf?sequence=2
  Somalitaustaisten maahanmuuttajien sosiaaliset verkostot ja naapuruussuhteiden merkitys
  (Meri-Rastila)

  Gradu on vuodelta 2012, eikä ongelma ole mihinkään kadonnut – päinvastoin; artikkeli 20.8.2018:

  Jauhiainen on työssään kohdannut paljon aikuisia maahanmuuttajia, jotka eivät osaa suomea kuin yksittäisiä sanoja.
  Esimerkiksi Jauhiainen nostaa somaliyhteisön, joka on niin suuri, ettei kaikkien ole tarvinnut opetella suomea.
  https://yle.fi/uutiset/3-10360479?fbclid=IwAR15kpV_m3Qs4ffPCoLaPAj5AlSf-_w0v24nV4mV_nvLsxE1ErFdv9EWPm4

 2. Erittäin hyvä kirjoitus. Burkat ja kasvoja peittävät hunnut eivät ole osa Eurooppaa eivätkä kuulu Euroopan vapaaseen, demokraattiseen, moderniin, ihmisoikeuksia ja naisten asemaa kunnioittavaan ilmapiiriin ja yhteisöön.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here